Analiza i ocena ryzyka w systemie zwalczania i monitoringu szkodników zgodnie z IFS

Analiza ryzyka, która zawiera odpowiednią ocenę ryzyka, musi być zawarta w programie zwalczania szkodników. Ma to na celu likwidację wszelakich zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i jakości wytwarzanych produktów, spowodowaną obecnością szkodników na którymkolwiek etapie wytwarzania żywności.

Analizy ryzyka przeprowadzane zgodnie z systemem HACCP najczęściej są związane z procesami wytwarzania żywności. Niemniej jednak należy uwzględnić fakt, iż szkodniki stwarzają także zagrożenia niebezpośrednie, polegające na rozprzestrzenianiu wektorów chorób oraz związane z niszczeniem żywności przez jej zanieczyszczenie. Dlatego, gdy możemy jedynie ustalić miejsce infestacji szkodnikami, to musimy bardzo dokładnie przeanalizować otoczenie. Analiza ryzyka przypuszczalnej inwazji szkodników w konkretnym miejscu musi być przeprowadzona wraz z analizą procesu. System zwalczania i monitoringu szkodników spełnia te wymagania.

Aby ocenić skuteczność funkcjonującego systemu zwalczania i monitoringu szkodników, musi być przejrzana stosowna dokumentacja DDD: ( analiza trendów aktywności szkodników, reklamacje produktów, wyniki przeglądów napływających surowców i ich pochodzenie, proces magazynowania). W wyniku analizy informacji z tych źródeł powstają wnioski zapewniające ciągłe doskonalenie systemu zwalczania i monitoringu szkodników.

Zadania do wykonania oraz obowiązki związane z przeprowadzaniem i przygotowywaniem analizy ryzyka i jej oceny muszą być ustalone i podzielone na firmę klienta i DDD.

Analiza ryzyka musi być przeprowadzona zgodnie z wymaganiami IFS oraz jest przeprowadzana przez firmę żywnościową oraz zewnętrzną firmę DDD w kooperacji. W wyniku tego procesu powstaje wspólna - łączna ocena ryzyka, która jest odzwierciedlona w dokumentacji tworzonej przez firmę żywnościową oraz firmę DDD.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno